HUYK 120 vuotta: Juhlaviikon aamunavaus

Helsingin Uusi yhteiskoulu 120 v

 

Henkisellä valistuksella on siinä suhteessa yhtäläisyys luonnollisen valon kanssa, että se säteilee ympäriinsä, kaikille suunnille.” – professori Lucina Hagman, 1897

 

Tasan 120 vuotta sitten Helsingin Uuden yhteiskoulun ensimmäinen lukuvuosi alkoi. Oli 2.9.1899, koulunkäynti aloitettiin Kruununhaassa vuokratiloissa. Muutama vuosi myöhemmin koulu muutti omaan taloon Kirkkokadulle. Aika kului, keskustassa lapsiperheet vähenivät ja samalla pohjoisemmaksi nousi uusi uljas lähiö, Pihjajamäki. Koulu sai kaupungilta tontin vuokralle ja koulunkäynti aloitettiin täällä uusissa, kauniissa ja valoisissa tiloissa 1967.

 

Koulu oli silloin 120 vuotta sitten ja on yhä edelleen uudistusmielinen ja ehdottomasti ajan hermolla. Lucina Hagman aikoinaan oli tasa-arvon edelläkävijä. Han halusi että pojilla ja tytöillä on yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautumiseen. Syntyi yhteiskouluaate. 

Tänä päivänä yhtenä meidän toimintaa ohjaavana arvona on yhdenvertaisuus. Me koulussa emme ajattele ovatko oppilaat ja opiskelijat tyttöjä vai poikia, sini- vai ruskeasilmäisiä onko heidän äidinkielensä suomi vai joku muu. Haluamme taata kaikille erinomaisen koulutuksen niin että jokaisessa nousee esiin paras mahdollinen minä. 

 

Yhdenvertaisuutta haluamme edistää paitsi koulun sisällä myös laajemmalti. Tästä esimerkkinä on se, että koulumme lukion ekaluokkalaisille tarjotaan vastaavat edut kuin Helsingin kaupunki tarjoaa omissa lukioissaan aloittaneiulle lukiolaisille.  Koulun edustajat ovat yrittäneet vaikuttaa asiaan myös sekä paikallisen että valtakunnallisen median kautta. 

 

Koulumme perustaja Lucina oli uudistaja. Lopuksi luen pienen pätkän näytelmästä Meidän Lucina. Tämän käsikirjoituksen löysin kaapistani, sinne joku edeltäsistäni oli sen jättänyt.

 

“Mistä Uudistajat tulevat? Miten syntyy ihminen, joka on erilainen kuin kaikki muut, näkee pitemmälle kuin muut, tekee enemmän kuin muut, tekee sellaistakin, mitä muut vastustavat.

Jos ei sellaisia ihmisiä olisi, maailma polkisi paikallaan. 

Maailma on täynnä hyviä tekoja, jotka ovat vielä tekemättä. Pahoja tekoja on helppo keksiä, ja on niitä keksittykin. Mutta hyviä, ihmisiä auttavia, maailmaa eteenpäin vieviä tekoja on tekemättä vaikka kuinka paljon. Ne odottavat tekijöitään vieläkin.”

 

Hyvää syntymäpäivää HUIKKA!

 

Koko Lucinan tiimin ja kaikkien meidän puolesta

Katri Hirvonen, 

rehtori